Strona głównaPrzepisyWegetariańskie leczo z cukinii i papryki

Wegetariańskie leczo z cukinii i papryki

Lato w pełni, a to oznacza sezon na kolorowe warzywa, w tym cukinię, paprykę i pomidory. Co roku mam ich sporo na grządkach, więc przerabiam je na bieżąco i robię zapasy na zimę. Takie wege leczo z cukinią i papryką albo bigos z cukinii, wyjęte zimą z zamrażarki, pachną świeżymi warzywami i przywodzą na myśl słoneczne lato. No i są pyszne!

Ten przepis na leczo w wersji wege stosuję już od dłuższego czasu. I muszę przyznać, że zawsze jest pysznie 😊 Podaję standardowe proporcje różnych warzyw, ale traktuj je jedynie jako inspirację i dorzucaj dowolnie. Ja zazwyczaj dodaję do leczo co mam akurat w lodówce lub w ogródku. Leczo z cukinii i papryki to częsta potrawa na moim stole, szczególnie gdy akurat dojrzewa ich sporo na raz na grządkach. Zazwyczaj robię większą porcję, część zjadamy na bieżąco w ciągu 2-3 dni, a resztę mrożę. To leczo z cukinią i papryką jest też świetną bazą do roślinnej szakszuki lub wegetariańskiej lazanii.

Jak zrobić leczo wegetariańskie, żeby smakowało naprawdę dobrze? Weź różne rodzaje papryki, świeżą cukinię, ciecierzycę i pomidory (z puszki lub świeże), dobrze przypraw – i gotowe! Możesz dodać bakłażana, marchewkę albo fasolę, jeśli lubisz.

Jakie przyprawy do leczo warzywnego? Ja uwielbiam różne papryki, a szczególnie wędzoną, która daje taki cudowny lekko dymny posmak i niesamowity aromat. I koniecznie kumin, aby pokręcić smak.

LECZO WEGETARIAŃSKIE – SKŁADNIKI:

1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe

1 łyżeczka papryki wędzonej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej

1 papryka czerwona
2 papryki białe
1 średnia cukinia
pół szklanki ciecierzycy z puszki
1 ½ łyżeczki kuminu
duża szczypta soli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów z puszki (lub świeże 3-4 świeże pomidory, wyparzone i obrane ze skórki)
2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki lubczyku

JAK ZROBIĆ LECZO Z CUKINII – PRZEPIS:

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej olej w sporym rondlu, wrzucić cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Podsmażać na małym ogniu, aż cebula się zeszkli (8-10 min). Dodaj teraz przyprawy: paprykę wędzoną, ostrą i słodką. Smaż jeszcze ok. 5 minut.

Papryki wydrąż i pokrój w kostkę. Cukinię dokładnie umyj i też pokrój w kostkę. Odcedź ciecierzycę z aquafaby (jeśli używasz takiej z puszki) i przelej wodą.

Na patelnię do cebuli i czosnku z przyprawami wrzuć teraz pokrojone papryki, wymieszaj i duś około 10 minut. Po tym czasie dorzuć cukinię i ciecierzycę. Dodaj kumin i sól. Mieszając od czasu do czasu, duś około 10 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Do pustej puszki wlej wodę do 1/3 objętości i dodaj na patelnię. Dodaj pozostałe przyprawy (cukier, ½ łyżeczki kuminu, tymianek, lubczyk). Duś na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 20-25 minut od czasu do czasu mieszając, a warzywa będą miękkie.

Wegetariańskie leczo z cukinii i papryki podawaj z chlebem, dowolną kaszą lub jako dodatek do placków cukiniowych (przepis). Leczo najlepsze jest następnego dnia, gdy się przegryzie 😊

PODOBNE POSTY

Najpopularniejsze