To tradycyjne danie w wersji wegetariańskiej to idealny comfort food na jesienne i zimowe dni. Gęsta, aromatyczna, dobrze doprawiona zupa z boczniaków pełna jest warzyw i sycących grzybów. Prosty przepis na flaki z boczniaków to tylko kilka prostych składników: boczniaki, marchewka i seler. Tajemnica tkwi w dobrym przyprawieniu.
Flaki z boczniaków – przepis
składniki na 3-4 porcje:
- opakowanie boczniaków (zwykle to 200-300 g)
- 1 średnia marchewka
- pół małego selera
- 1 średnia cebula
- ok. 1,2 – 1,5 litra bulionu warzywnego (może być też na bazie kostki warzywnej) – jeśli wolisz gęste flaki z boczniaków, dodaj mniej bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
przyprawy:
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić flaczki z boczniaka? Przepis
- Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem (ja robię w multicookerze). Wlej do niego olej i zacznij podgrzewać.
- Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na rozgrzewający się olej. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Mieszaj co pewien czas, aby cebula się lekko zarumieniła (zajmie to kilka minut).
- W tym czasie obierz marchewkę i seler i pokrój w małą kostkę.
- Umyj boczniaki i pokrój na paski wzdłuż blaszek.
- Do podsmażonej cebuli dodaj boczniaki. Smaż przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.
- Teraz do garnka dodaj pokrojone marchewkę i selera. Smaż i mieszaj co pewien czas jeszcze przez kilka minut.
- Dodaj paprykę wędzoną, ostrą i majeranek.
- Kiedy warzywa nieco zmiękną, zalej całość bulionem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut.
- Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gałkę muszkatołową. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj z pieczywem. Zupa (jeśli dotrwa!) jest jeszcze lepsza na drugi i kolejny dzień. Świetnie też się mrozi.