Strona głównaPrzepisySzybki obiad: makaron ze szpinakiem (mrożonym)

Szybki obiad: makaron ze szpinakiem (mrożonym)

Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym, choć brzmi skomplikowanie, to jest to jeden z najprostszych i najpyszniejszych przepisów na szybki obiad. Zielony, aromatyczny, przepyszny, z wyrazistym smakiem dzięki dodatkom czosnku i niebieskiego sera pleśniowego. U mnie w domu to danie tzw. „awaryjne” – jak wpadamy do domu głodni, to jest to pierwsza koncepcja na super szybki obiad bezmięsny. Robi się tyle, co czas gotowania makaronu. A mrożony szpinak rozdrobniony mam zawsze w zamrażarce, a niebieski ser pleśniowy typu Lazur w lodówce (dzieci uwielbiają :D). Analogicznie można zrobić z mrożonym szpinakiem w liściach lub świeżymi liśćmi.

Wegetariański makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym – składniki na 4-5 porcji:

  • makaron (wybierz ulubiony kształt, my lubimy z linguine) 400-450 g suchego do ugotowania
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku (dodaj więcej, jeśli lubisz)
  • opakowanie (450 – 500 g) szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 100 g niebieskiego (błękitnego) sera pleśniowego typu Lazur (z tych ekonomicznych dobrze sprawdza się ten z Lidla)
  • 3 łyżki śmietany (12% lub 18%)
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do posypania

Jak zrobić wege makaron ze szpinakiem? Przepis

  1. Wstaw osoloną wodę na makaron. Potem ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Zostaw kilka łyżek wody po gotowaniu.
  2. Weź większą głęboką patelnię lub rondel. Wlej olej i zacznij rozgrzewać. Wrzuć mrożony szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewaj na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu.
  3. Gdy szpinak się rozmrozi, daj mu chwilę, aby odparował część wody.
  4. Ser pleśniowy pokrój na większe kostki lub pokrusz. Dorzuć do szpinaku. Mieszaj delikatnie, aż ser stopnieje.
  5. Dodaj śmietanę i wodę z gotowania makaronu.
  6. Dopraw solą (sporo) i pieprzem.
  7. Wymieszaj z makaronem, rozłóż na talerze, posyp parmezanem. I już!

Smacznego!!!!

PODOBNE POSTY

Najpopularniejsze