Strona głównaPrzepisyProsty sos pieczarkowy

Prosty sos pieczarkowy

Prosty sos z pieczarek to uniwersalny „podkręcacz” wielu dań. Sos pieczarkowy świetnie sprawdza się jako dodatek do kaszy lub ryżu, jako jeden z głównych składników do ulubionego makaronu lub placków (idealnie pasuje do placków cukiniowych). Przetestuj ten przepis, zrób więcej sosu i dodawaj do czego chcesz 🙂

Szybki sos pieczarkowy – przepis:

  • 300-350g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pół kostki rosołowej warzywnej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pół łyżki śmietany (można użyć wegańskiej) – opcjonalnie, może być bez śmietany
  • większa szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Jak zrobić prosty sos pieczarkowy? Przepis:

  1. Do rondla wlej olej i zacznij rozgrzewać.
  2. Drobno posiekaj cebulę i wrzuć na ciepły olej.
  3. Dodaj lubczyk i szczyptę soli.
  4. Podsmażaj cebulę na małym ogniu, aż zmięknie. Mieszaj dosyć często.
  5. W tym czasie umyj i pokrój pieczarki (mniejsze na pół, a potem na półplasterki; większe na pół i na pół, a potem dopiero w półplasterki).
  6. Do podsmażonej cebuli dodaj pokruszoną kostkę i dokładnie wymieszaj.
  7. Dodaj pieczarki, wymieszaj z cebulą. Po 1-2 minutach smażenia dodaj tyle wody, aby przykryć pieczarki. Zmniejsz ogień i duś do miękkości (ok. 20-30 minut). Co pewien czas zamieszaj i sprawdź, czy woda nie wyparowała – jeśli tak, uzupełnij.
  8. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaj gałkę muszkatołową.
  9. Do kubka wlej 1/3 wody, dodaj mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj kilka łyżek sosu, w którym duszą się pieczarki. Zawartość kubka wlej powoli do rondla i wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, wtedy dolej więcej wody.
  10. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
PODOBNE POSTY

Najpopularniejsze