Strona głównaPrzepisyMłoda kapusta (zasmażana) z koperkiem - prosty przepis

Młoda kapusta (zasmażana) z koperkiem – prosty przepis

Chrupiąca, zielona, pachnąca – kiedy kapusta młoda pojawia się na straganach, to dla mnie sygnał, że wreszcie nadeszła wiosna. Spragniona świeżych zielonych warzyw z radością przygotowuję młodą kapustę, zazwyczaj zasmażaną i z koperkiem. Sekretem smaku tej wegetariańskiej wersji młodej kapusty zasmażanej jest spory dodatek mielonej papryki wędzonej. Oto prosty przepis na aromatyczną młodą kapustę bez mięsa.

Zasmażana kapusta młoda – przepis

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 1/2 kostki rosołowej warzywnej (używam ekologicznych)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki płaskie mąki
  • 2 płaskie łyżeczki mielonej papryki wędzonej
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ pęczka koperku

Wegetariańska młoda kapusta – jak zrobić?

  1. W średniej wielkości garnku – osoloną wodę. Wlej wodę na wysokość ok. 2-3 cm od dna, posól połową łyżki soli. Jak zacznie się gotować, wrzuć pół kostki rosołowej.
  2. Poszatkuj kapustę, potnij na cienkie paski.
  3. Wrzuć kapustę do gotującej się wody, przykryj.
  4. Gotuj ok. 15 minut na średnim ogniu aż kapusta zmięknie. Młoda kapusta zazwyczaj szybko się gotuje.
  5. Na patelni lub w rondlu rozgrzej olej.
  6. Pokrój drobno cebulę, dodaj na olej. Mieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu aż cebula się zeszkli.
  7. Gdy cebula będzie gotowa, dodaj na patelnię wędzoną paprykę i dalej mieszaj, aby powstała aromatyczna mieszanka.
  8. Wlej 2 łyżki wazowe wody z gotującej się kapusta na patelnię do cebuli. Zmniejsz ogień i dokładnie wymieszaj.
  9. Dodaj mąkę do cebuli i mieszaj, aby powstała zasmażka. Podsmaż ją chwilę, a następnie zawartość patelni dodaj do garnka z kapustą.
  10. Wymieszaj dokładnie. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Na koniec dodaj posiekany koperek.
  11. Podgrzewaj całość jeszcze 5-10 minut.

Smacznego! Następnego dnia jest jeszcze lepsza. Lubię podawać ją z chlebem, z kaszą lub z plackami cukiniowymi.

PODOBNE POSTY

Najpopularniejsze