Chrupiąca, zielona, pachnąca – kiedy kapusta młoda pojawia się na straganach, to dla mnie sygnał, że wreszcie nadeszła wiosna. Spragniona świeżych zielonych warzyw z radością przygotowuję młodą kapustę, zazwyczaj zasmażaną i z koperkiem. Sekretem smaku tej wegetariańskiej wersji młodej kapusty zasmażanej jest spory dodatek mielonej papryki wędzonej. Oto prosty przepis na aromatyczną młodą kapustę bez mięsa.
Zasmażana kapusta młoda – przepis
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 1/2 kostki rosołowej warzywnej (używam ekologicznych)
- 3 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki płaskie mąki
- 2 płaskie łyżeczki mielonej papryki wędzonej
- sól, pieprz do smaku
- ½ pęczka koperku
Wegetariańska młoda kapusta – jak zrobić?
- W średniej wielkości garnku – osoloną wodę. Wlej wodę na wysokość ok. 2-3 cm od dna, posól połową łyżki soli. Jak zacznie się gotować, wrzuć pół kostki rosołowej.
- Poszatkuj kapustę, potnij na cienkie paski.
- Wrzuć kapustę do gotującej się wody, przykryj.
- Gotuj ok. 15 minut na średnim ogniu aż kapusta zmięknie. Młoda kapusta zazwyczaj szybko się gotuje.
- Na patelni lub w rondlu rozgrzej olej.
- Pokrój drobno cebulę, dodaj na olej. Mieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu aż cebula się zeszkli.
- Gdy cebula będzie gotowa, dodaj na patelnię wędzoną paprykę i dalej mieszaj, aby powstała aromatyczna mieszanka.
- Wlej 2 łyżki wazowe wody z gotującej się kapusta na patelnię do cebuli. Zmniejsz ogień i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę do cebuli i mieszaj, aby powstała zasmażka. Podsmaż ją chwilę, a następnie zawartość patelni dodaj do garnka z kapustą.
- Wymieszaj dokładnie. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Na koniec dodaj posiekany koperek.
- Podgrzewaj całość jeszcze 5-10 minut.
Smacznego! Następnego dnia jest jeszcze lepsza. Lubię podawać ją z chlebem, z kaszą lub z plackami cukiniowymi.