Duszone mini marchewki to jeden z tych przepisów, dzięki któremu w niecałe pół godziny możesz mieć pyszne warzywo na ciepło na swoim talerzu. Świetnie sprawdza się jako duszona marchewka do obiadu lub ciepły dodatek do placków i kaszy. Mrożone marchewki mini (baby) staram się mieć zawsze w zamrażarce, dzięki czemu szybko mogę upichcić to danie. Wymiennie można zastosować marchewkę w kostce.
To szybki i prosty przepis na marchewkę duszoną na ciepło – marcheweczki wychodzą słodkie, kruche, ale jednocześnie wyraziste i smaczne. Mini marchewka duszona w ten sposób to dla mnie to taki szybki comfort food. Jest prosto i jest pysznie 🙂
Marchewki mini na ciepło – prosty przepis (na 3-4 porcje jako dodatek)
Składniki:
- opakowanie mrożonej marchewki baby ok. 450-500 g
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki suszonego lubczyku
- pół warzywnej kostki rosołowej (używam ekologicznej)
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić duszoną marchewkę mini na ciepło?
- Olej zacznij rozgrzewać w garnku (ja używać multicookera).
- Wrzuć mrożoną marchewkę na ciepły tłuszcz.
- Dodaj lubczyk i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 20-25 minut do miękkości. Mieszaj co pewien czas.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Prawda, że proste? 😀 I już! Smacznego!