Strona głównaPrzepisyMini marchewki na ciepło (duszone)

Mini marchewki na ciepło (duszone)

Duszone mini marchewki to jeden z tych przepisów, dzięki któremu w niecałe pół godziny możesz mieć pyszne warzywo na ciepło na swoim talerzu. Świetnie sprawdza się jako duszona marchewka do obiadu lub ciepły dodatek do placków i kaszy. Mrożone marchewki mini (baby) staram się mieć zawsze w zamrażarce, dzięki czemu szybko mogę upichcić to danie. Wymiennie można zastosować marchewkę w kostce.

To szybki i prosty przepis na marchewkę duszoną na ciepło – marcheweczki wychodzą słodkie, kruche, ale jednocześnie wyraziste i smaczne. Mini marchewka duszona w ten sposób to dla mnie to taki szybki comfort food. Jest prosto i jest pysznie 🙂

Marchewki mini na ciepło – prosty przepis (na 3-4 porcje jako dodatek)

Składniki:

  • opakowanie mrożonej marchewki baby ok. 450-500 g
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • pół warzywnej kostki rosołowej (używam ekologicznej)
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić duszoną marchewkę mini na ciepło?

  1. Olej zacznij rozgrzewać w garnku (ja używać multicookera).
  2. Wrzuć mrożoną marchewkę na ciepły tłuszcz.
  3. Dodaj lubczyk i dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj i duś na małym ogniu przez ok. 20-25 minut do miękkości. Mieszaj co pewien czas.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Prawda, że proste? 😀 I już! Smacznego!

PODOBNE POSTY

Najpopularniejsze