Pomysły na zdrowe przepisy wege w 15 minut – książka:
Wege w kwadrans / Katarzyna Gubała
Sięgnęłam po tę książkę szukając inspiracji na szybkie i proste przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Książka zbiera aż 125 przepisów na dania, które można zrobić w 15 min, maksymalnie w pół godziny. To duży plus. Jest też spora różnorodność dań, a wszystkie oparte na kuchni roślinnej. „Wege w kwadrans” to świetna inspiracja i sposób na szybki obiad, śniadanie czy kolację. Autorka, pani Katarzyna Gubała, jest znaną i doświadczoną propagatorką zdrowej i zrównoważonej kuchni roślinnej od wielu lat. Można więc mieć pewność, że sięgając po te przepisy wege ugotujemy zdrowe i pełnowartościowe posiłki.
Trafiłam na tę książkę z przepisami wege jakiś czas temu, będąc jeszcze na samym początku odkrywania kuchni roślinnej. I przyznam szczerze, że wtedy wydawała mi się „za trudna”. Część składników do dań to nie zawsze produkty, które można znaleźć w standardowej polskiej spiżarni. Ale im więcej gotuję roślinnie, tym łatwiejsze wydają mi się te przepisy. Niemniej ogromny plus za zebranie szybkich przepisów, które w krótkim czasie dają możliwość upichcić smaczny roślinny posiłek.
Jeśli chciałabyś_byś przetestować przepisy z tej książki, możesz ją kupić u wydawcy (Helion) korzystając z tego linka polecającego. Jeśli zdecydujesz się na zakup za jego pośrednictwem, otrzymam niewielką prowizję, która pomoże mi w prowadzeniu bloga – bez dodatkowych kosztów dla Ciebie. Dziękuję za wsparcie!
Wege w kwadrans – opis z okładki książki:
Nie masz czasu na gotowanie? Tylko 15 minut dzieli cię od zdrowego posiłku.
Daj się przekonać.
Do tych przepisów nie potrzebujesz używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Tylko warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender – i jesteś najedzony!
Wege w kwadrans to książka dla każdego, komu wydaje się, że kuchnia wegetariańska i wegańska jest skomplikowana, trudna i czasochłonna. To też książka dla wszystkich, którzy chcieliby gotować roślinnie, a nie wiedzą, od czego zacząć.
Wege w kwadrans to aż 125 zdrowych przepisów, które można wykonać w 15 minut lub maksymalnie w pół godziny, gdy wliczyć w to czas gotowania ryżu, kaszy czy soczewicy.
Katarzyna Gubała – propagatorka zdrowego żywienia, autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Z niezwykłą energią urzeczywistnia marzenia o tym, by dania wegańskie gościły w polskich domach i restauracjach. Koordynatorka ogólnopolskiej kampanii Fundacji Viva! „Zostań wege na 30 dni”. Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege, doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label – szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix. Wieloletnia redaktor naczelna magazynu Slowly Veggie z wegetariańską i wegańską kuchnią oraz Wege przewodnika. Obecnie redaktor naczelna magazynu Ekostyle. Gotuje zarówno w domu, jak i podczas kulinarnych warsztatów. Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Bomba pozytywnej energii.