Prosty sos z pieczarek to uniwersalny „podkręcacz” wielu dań. Sos pieczarkowy świetnie sprawdza się jako dodatek do kaszy lub ryżu, jako jeden z głównych składników do ulubionego makaronu lub placków (idealnie pasuje do placków cukiniowych). Przetestuj ten przepis, zrób więcej sosu i dodawaj do czego chcesz 🙂
Szybki sos pieczarkowy – przepis:
- 300-350g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka lubczyku
- pół kostki rosołowej warzywnej
- 1 łyżka mąki pszennej
- pół łyżki śmietany (można użyć wegańskiej) – opcjonalnie, może być bez śmietany
- większa szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Jak zrobić prosty sos pieczarkowy? Przepis:
- Do rondla wlej olej i zacznij rozgrzewać.
- Drobno posiekaj cebulę i wrzuć na ciepły olej.
- Dodaj lubczyk i szczyptę soli.
- Podsmażaj cebulę na małym ogniu, aż zmięknie. Mieszaj dosyć często.
- W tym czasie umyj i pokrój pieczarki (mniejsze na pół, a potem na półplasterki; większe na pół i na pół, a potem dopiero w półplasterki).
- Do podsmażonej cebuli dodaj pokruszoną kostkę i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pieczarki, wymieszaj z cebulą. Po 1-2 minutach smażenia dodaj tyle wody, aby przykryć pieczarki. Zmniejsz ogień i duś do miękkości (ok. 20-30 minut). Co pewien czas zamieszaj i sprawdź, czy woda nie wyparowała – jeśli tak, uzupełnij.
- Gdy pieczarki będą miękkie, dodaj gałkę muszkatołową.
- Do kubka wlej 1/3 wody, dodaj mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj kilka łyżek sosu, w którym duszą się pieczarki. Zawartość kubka wlej powoli do rondla i wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, wtedy dolej więcej wody.
- Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.