Strona głównaPolecane książkiMniej mięsa / Sylwia Majcher

Mniej mięsa / Sylwia Majcher

Jak przejść na dietę fleksiwegetariańską? Książka:

Mniej mięsa / Sylwia Majcher

Książka Sylwii Majcher Mniej mięsa to świetne wprowadzenie do diety fleksitariańskiej. Autorka przedstawia konkretne, przekonujące argumenty zarówno zdrowotne, jak i ekologiczne, które zachęcają do ograniczenia mięsa w codziennym jadłospisie.

Książka pomaga zrozumieć, że nie trzeba od razu rezygnować z mięsa całkowicie, by zrobić coś dobrego dla siebie i planety. W pierwszej części książki dowiesz się o zasadach diety fleksitariańskiej, a w drugiej poznasz proste przepisy na dania wegetariańskie lub mięsne, ale z opcją roślinnego zamiennika.

Książka zawiera nie tylko przepisy, które można łatwo dostosować do wersji mięsnej lub roślinnej, ale także wiele praktycznych wskazówek zero waste, np. wykorzystanie wody po ciecierzycy do majonezu czy skórek banana do pastowania butów.

Miałam mieszane uczucia przy pierwszym zetknięciu się z tą książką – doceniam ciekawe połączenia smakowe, ale moim zdaniem niektóre przepisy są zbyt wymyślne jak na książkę dla osób, które stawiają pierwsze kroki w świecie wege i szukają prostych przepisów z łatwo dostępnych składników. Mimo to książka stanowi wartościową inspirację do zmiany nawyków żywieniowych, pokazując, że ograniczenie mięsa jest proste i korzystne zarówno dla zdrowia, jak i planety.

Ta książka to dobry punkt startowy dla każdego, kto chce zmienić swoje nawyki żywieniowe na bardziej świadome i zrównoważone. Polecam ją szczególnie osobom, które szukają motywacji i konkretnych wskazówek, jak zacząć, jak stosować zamienniki mięsa.

Jeśli chciałabyś_byś przetestować przepisy z tej książki, możesz ją kupić korzystając z linków poniżej. Jeśli zdecydujesz się na zakup za ich pośrednictwem, otrzymam niewielką prowizję, która pomoże mi w prowadzeniu bloga – bez dodatkowych kosztów dla Ciebie. Dziękuję za wsparcie!

Mniej mięsa – opis z okładki książki

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego poradnika „Gotuję, nie marnuję”, znaleźć można fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny.

Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. W kuchni Sylwii Majcher nikt nie zatęskni za schabowym lub mielonym – tu królują strączki, świeże warzywa i zioła. Nie zabraknie także rozwiązań kulinarnych w duchu idei zero waste. Przygotuj fleksitariański jadłospis dla siebie i swoich bliskich, by przekonać się, że częściowa rezygnacja z mięsa jest o wiele prostsza, niż ci się wydaje.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
PODOBNE POSTY

Najpopularniejsze