Strona głównaPrzepisyPlacki cukiniowe (jak ziemniaczane, ale lepsze)

Placki cukiniowe (jak ziemniaczane, ale lepsze)

Placuszki z cukinii to delikatniejsza wariacja tych z ziemniaków. Moim zdaniem miękkością i konsystencją wygrywają z plackami ziemniaczanymi. Placki z cukinii to jest absolutny hit w moim domu. To też szczególnie wdzięczna forma przetworzenia nadmiaru cukinii z grządek i dobry sposób na przemycenie dzieciom porcji warzyw.

Te proste placki z cukinii regularnie goszczą na naszym stole. Najlepsze są ze świeżej cukinii, z mrożonej też dają radę, ale trzeba wtedy zwiększyć proporcje ziemniaków do cukinii albo częściowo dodać świeże warzywa.

Jemy je z cukrem, ze śmietaną, z leczo z cukinii i papryki (przepis), z serkiem, z sosem pieczarkowym, z sosem tzatziki – w zasadzie świetnie nadają się jako baza lub dodatek do wielu dań wegetariańskich.

Składniki na ok. 15 placków z cukinii:

  • dwie średnie cukinie (ok. 600-700 g)
  • 3 średnie ziemniaki
  • mąka z ciecierzycy (4 czubate łyżki)*
  • mąka pszenna (5 czubatych łyżek)**
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia

*Mąka z ciecierzycy dodaje plackom chrupkości i co ważne – jest dobrym źródłem białka. Można zastąpić ją mąką pszenną, ale polecam spróbować z tą z ciecierzycy.

**Może się okazać, że warzywa puszczą więcej wody, wtedy można dosypać jeszcze jedną łyżkę, aby lepiej związać ciasto. Jeśli odlejesz nadmiar soku, nie powinno być z tym problemu.

Przepis na placki z cukinii:

  1. Umyj cukinie, obetnij końcówki. W całości (ze skórką) zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pozostaw na kilka minut, aż puści sok. Odlej jego nadmiar, delikatnie odciśnij je z płynu.
  2. Obierz i zetrzyj na tarce ziemniaki (na dużych oczkach). Dodaj do startej cukinii.
  3. Wbij jajka, dodaj sól, wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę z ciecierzycy i mąkę pszenną, wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt płynne (a może tak się zdarzyć, gdy cukinia była bardzo świeża z dużą zawartością wody), dosyp nieco mąki.
  5. Na patelnię wlej olej, aby przykrył dno grubszą warstwą. Rozgrzej na średnim ogniu i układaj łyżką placki grubości około 1 cm. Smaż kilka minut na każdej stronie do zarumienienia.
  6. Podawaj jak lubisz 😊

Czasami smażę więcej placków cukiniowych – zabieram do pracy jako ciepły posiłek albo stają się bazą do kolejnego obiadu. Wystarczy rozłożyć je w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika lub podgrzać na suchej patelni. Dobrze się też mrożą. Wystarczy mrożone włożyć potem na chwilę do piekarnika i już, gotowe!

PODOBNE POSTY

Najpopularniejsze