Czasami najprostsze przepisy są tymi najlepszymi. Wegetariańska zupa pomidorowa krem to danie, które zawsze wychodzi – nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego gotowania. Wystarczy kilka dobrej jakości produktów, a w krótkim czasie można cieszyć się esencjonalnym, aromatycznym smakiem. To idealny wybór na szybki obiad lub lekką kolację. A najlepsze jest to, że można ją przygotować na różne sposoby – z passaty, pomidorów z puszki albo pieczonych pomidorów, jeśli akurat mamy sezon na te pyszne warzywa.
Gdy lato w pełni, nic nie zastąpi smaku zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Pieczenie wydobywa z nich naturalną słodycz i głęboki smak. Natomiast zimą warto sięgnąć po passatę lub pomidory z puszki – wtedy również uzyskamy pyszną, intensywną w smaku zupę pomidorową bez mięsa.
Wegetariańska zupa pomidorowa krem – przepis
Składniki:
- 1 kg pomidorów świeżych (lub 700 ml passaty albo 2 puszki krojonych pomidorów)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego (jeśli używasz pieczonych pomidorów), ok. 300 ml jeśli z puszki, bulion możesz pominąć, jeśli używasz passaty
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
- 100 ml śmietanki roślinnej (opcjonalnie, do zabielenia)
Jak zrobić zupę pomidorową (krem) bez mięsa? Przepis
- Jeśli używasz świeżych pomidorów, przekrój je na pół, ułóż na blasze, skrop oliwą i piecz w 200°C przez 25 minut. Po upieczeniu zdejmij skórkę.
- Obierz i pokrój cebulę w grubszą kostkę, a czosnek posiekaj.
- Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie.
- W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce (grube oczka) marchewkę.
- Dodaj startą marchewkę i smaż jeszcze 2–3 minuty.
- Wrzuć do garnka pieczone pomidory i zalej bulionem. Jeśli używasz passaty, nie dodawaj już bulionu. Jeśli pomidorów z puszki – wlej mniejszą ilość bulionu (ok. 300 ml), aby zanurzyć całe pomidory.
- Dopraw solą, pieprzem, cukrem i suszonymi ziołami.
- Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Zmiksuj wszystko na gładki krem.
- Jeśli chcesz, dodaj odrobinę śmietanki roślinnej, by zupa była bardziej aksamitna.
- Podawaj gorącą, najlepiej z grzankami lub świeżą bazylią na wierzchu.
Jakie pomidory wybrać do zupy?
- Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów – najlepsza opcja latem, bo daje intensywny i świeży, lekko słodki smak.
- Zupa pomidorowa z passaty – świetny wybór na szybkie gotowanie, daje gładką konsystencję.
- Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki – dostępne cały rok, dobrze sprawdzają się do gotowania, staram się mieć zawsze kilka puszek w spiżarni.
Niezależnie od tego, w jakiej postaci wybierzesz pomidory, zupa zawsze wychodzi pyszna! Smacznego!