Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym, choć brzmi skomplikowanie, to jest to jeden z najprostszych i najpyszniejszych przepisów na szybki obiad. Zielony, aromatyczny, przepyszny, z wyrazistym smakiem dzięki dodatkom czosnku i niebieskiego sera pleśniowego. U mnie w domu to danie tzw. „awaryjne” – jak wpadamy do domu głodni, to jest to pierwsza koncepcja na super szybki obiad bezmięsny. Robi się tyle, co czas gotowania makaronu. A mrożony szpinak rozdrobniony mam zawsze w zamrażarce, a niebieski ser pleśniowy typu Lazur w lodówce (dzieci uwielbiają :D). Analogicznie można zrobić z mrożonym szpinakiem w liściach lub świeżymi liśćmi.
Wegetariański makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym – składniki na 4-5 porcji:
- makaron (wybierz ulubiony kształt, my lubimy z linguine) 400-450 g suchego do ugotowania
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku (dodaj więcej, jeśli lubisz)
- opakowanie (450 – 500 g) szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 100 g niebieskiego (błękitnego) sera pleśniowego typu Lazur (z tych ekonomicznych dobrze sprawdza się ten z Lidla)
- 3 łyżki śmietany (12% lub 18%)
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do posypania
Jak zrobić wege makaron ze szpinakiem? Przepis
- Wstaw osoloną wodę na makaron. Potem ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Zostaw kilka łyżek wody po gotowaniu.
- Weź większą głęboką patelnię lub rondel. Wlej olej i zacznij rozgrzewać. Wrzuć mrożony szpinak, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewaj na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu.
- Gdy szpinak się rozmrozi, daj mu chwilę, aby odparował część wody.
- Ser pleśniowy pokrój na większe kostki lub pokrusz. Dorzuć do szpinaku. Mieszaj delikatnie, aż ser stopnieje.
- Dodaj śmietanę i wodę z gotowania makaronu.
- Dopraw solą (sporo) i pieprzem.
- Wymieszaj z makaronem, rozłóż na talerze, posyp parmezanem. I już!
Smacznego!!!!